Недвижимость КиеваАгентство недвижимости Леонов и ко

             продать купить квартиру купить снять квартиру элитные квартиры новости,статьи аренда недвижимости

Категории раздела

Главные новости недвижимости [187]
Недвижимость [225]

Гранд Лайф

Парковые озера

Цитадельная 7

Продам квартиру

Продам квартиру

Облако тегов

Форма входа

Главная » 2011 » Сентябрь » 2 » Житловi комплекси: ринок покупця
13:03
Житловi комплекси: ринок покупця
Забудовники продовжують збiльшувати свої витрати на будiвництво, вартiсть якого з початку 2011 року лише офiцiйно виросла на 20%. 75% житла в Українi фiнансується за рахунок населення, яке ранiше брало грошi за допомогою банкiв.

На ринку столичної нерухомостi зростає пропозицiя великих житлових об`єктiв. З 150 новобудiвель, що з`явилися в продажу 2011 року, 30 є житловими комплексами. Бiльшiсть з них почалась споруджуватися ще до кризи - в 2007-2008 роцi.

Пiзнiше частина так i залишилася на рiвнi котловану, iнша будувалася вкрай повiльно. Згодом iнвестори такi знайшли грошi на завершення будiвництва, тому введення в експлуатацiю вiдбулося iз запiзненням на 1-2 роки.

Об`єкти, що почалися зводитися у кризовому 2009 роцi, здебiльшого, не так сильно вiдставали у термiнах введення в експлуатацiю.

Нова стратегiя забудовникiв

Житловий комплекс, на вiдмiну вiд звичайних новобудов, являє собою кiлька будинкiв, об`єднаних однiєю житловою iнфраструктурою. В iдеалi вiн має включати дитячий садочок та майданчик, торговельний, оздоровчий, розважальний та спортивнi комплекси.

Також тут має бути розташований власний пiдземний чи наземний паркiнг, проведений Iнтернет, телебачення та iнше. Тобто мешканцю не потрiбно виходити далеко вiд будинку, щоб скористатися потрiбними для повсякденного життя послугами.

Але далеко не всi житловi комплекси мають в наявностi всю потрiбну iнфраструктуру, тому цiни на них сильно коливаються - вiд 0,8 до 2,5 тисяч доларiв за квадратний метр.

"Iнодi забудовники вказують в своїх рекламних проспектах, що продають житловий комплекс, але в ньому немає потрiбної iнфраструктури, а так званий комплекс чи масив являє собою просто кiлька пов`язаних один з одним будинкiв", - каже директор з маркетингу SV Development Володимир Степенко.

Забудовники витрачають купу грошей на рекламу, пропонуючи "акцiйнi цiни", "шокуючу знижку", "квартиру в розстрочку". Водночас, будiвництво комплексiв дуже витратне. Окрiм купiвлi значної дiлянки землi, треба провести всi комунiкацiї, створити належну iнфраструктуру.

Спорудження таких комплексiв займає чимало часу, тому в житлових комплексiв набагато бiльше шансiв перетворитися у довгобуди, нiж в одиночних об`єктiв.

"Спрогнозувати скiльки житлових комплексiв введуть в експлуатацiю в 2012 роцi нереально, оскiльки все залежатиме вiд того, якою буде економiчна ситуацiя цього року. Подiбнi споруди набагато складнiше переживають економiчну скруту", - зазначає Степенко.

За його словами, полегшення дозвiльних процедур в будiвництвi в 2009-2010 роках поки не сильно вплинуло на будiвництво житлових комплексiв, адже на його динамiку бiльше впливає платоспроможний попит, який поки що на низькому рiвнi.

Iншої думки додержується рiелтор Володимир Вiнокур. За його словами, подiбна маркетингова стратегiя не несе ознак омани, оскiльки термiн "житловий комплекс" юридично чiтко не прописаний.

На його думку, попит на новобудови доволi високий, але його збивають... журналiсти, якi в своїх статтях запевняють читачiв, що цiни на нерухомiсть будуть i далi падати.

Споживач - останнє сподiвання

З iншого боку, забудовники продовжують збiльшувати свої витрати на будiвництво, вартiсть якого з початку 2011 року лише офiцiйно виросла на 20%. 75% житла в Українi фiнансується за рахунок населення, яке ранiше брало грошi за допомогою банкiв.

Зараз такi кредити дають пiд 16-20% рiчних. Примiром, в Естонiї iпотеку позичають пiд 3%, навiть в Росiї - пiд 8%.

За даними компанiї "Соцмарт", в процесi будiвництва знаходиться 241 об`єкт київської житлової нерухомостi, при чому, довгобудiв на ринку житлових комплексiв поки вистачає.

Наприклад, третя черга ЖК "Перлина Кадетського Гая", яка повинна була бути введена в експлуатацiю ще 3 роки тому, досi знаходиться на етапi котловану. Схожа ситуацiя з ЖК "Дельфiн" на Щорса - об`єкт вже 4 роки на рiвнi котловану, i таких прикладiв багато.

З iншого боку, на деяких об`єктах будiвництво раптово поновилося, як, наприклад, це сталося з житловим будинком на розi вулиць Урицького та Стадiонної, його зараз добудовують, або з комплексом на розi проспекту Перемоги i вулицi Ванди Василевської.

"Незважаючи на те, що ринок оживає, вiн продовжує залишатися досить непередбачуваним, тому будь-якi прогнози робити важко", - зазначає маркетолог-аналiтик "Соцмарт" Юлiя Вiтер.

За її словами, найбiльшим попитом користується комплекси економ-класу, оскiльки вони бiльш доступнi для населення i дають можливiсть швидше вирiшити житловi проблеми, якi наболiли протягом останнiх рокiв.

Примiром, роз`їхатися з батьками або збiльшити житлову площу через народження дiтей. Водночас, зазначає Вiтер, рiвень заповнення житлових масивiв, якi готуються здати в експлуатацiю в 2011 роцi доволi високий.

"Навченi гiрким досвiдом, люди побоюються iнвестувати в житло, будiвництво якого ще не розпочато, або перебуває на початковому етапi, саме тому квартири в будинках, якi активно будуються i добудовуються, користуються бiльшим попитом", - впевнена Вiтер.

Збудованi житловi комплекси в 2011.
Назва
Територiя
Хiд будiвельних робiт
Мiнiмальна вартiсть, дол. за кв. м.

Софiєвський
Нова Софiївська БорщагiвкаСерпень (I черга)1

Юнiсть
пгт ЧабаниIII квартал (II черга) 0,9

Дiброва
ГолосiєвоЗданий1,5

Чайка
с. ЧайкаЗданий1,1

Петропавловський
Петропавлiвська БорщагiвкаЗданий 1,2

Березки
ВишгородЗданий 0,9

Времена Года
Солом'янка Зданий1,8

Коцюбинський
БєлiчiБудинок 1 - III кв. 1,2

Паркове мiсто
Подiл кiнець року (II черга)1,5

Greenpark
ВорзельЗдана I черга 0,7

Престиж Холл
ПечерськЗдана I черга2,5

Новатор
М. БучаЗданий0,8

Троєщина
ТроєщинаЗданий1,1

Джерело: веб-сайти ЖК

Категория: Главные новости недвижимости | Просмотров: 1185 | Добавил: администратор | Рейтинг: 5.0/1

Block title

Эксклюзив

Срочная продажа

Поиск

Квартира в центре

Продажа!

Продам!

Продажа квартиры

Валюта


Календарь

«  Сентябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив записей